Historie:

Det hele begyndte da jeg kun var en lille pige og begyndte at passe shetlandsponyer hos Inge Rasmussen, Stutteri Nørvang. Min interesse for ponyerne var stor og jeg blev hurtig fast inventar på alle dyrskuer, kåringer mm. Hos Inge lærte jeg alt hvad jeg i dag ved om shetlandsponyer, og man kunne vel næppe finde en bedre læremester, det vil jeg aldrig glemme hende for!

 

Da Inge i 2003 døde, fik jeg lov til at vælge en pony jeg skulle arve. Der var for mig ingen tvivl om at det skulle være en datter af Rusticana af Nørvang S1019, som havde været "min" gennem alle årene på stutteriet, og det var jo så passende at hun netop det år havde fået det skønneste hoppeføl, Ravenna af Nørvang, som på den måde blev min første pony. Der gik dog ikke længe inden der blev udvidet, allerede inden udgangen af 2003 havde jeg anskaffet mig endnu to dejlige Nørvang-hopper, nemlig Flicker af Nørvang og Estienne af Nørvang S3389. På den måde fik jeg sikret mig den bedst mulige start på mit eget stutteri, med nogle virkelig gode blodlinier at avle videre på.

 

I foråret 2004 fik jeg et tilbud om at købe Hesseldals Lyn-Ild S3098, og en så dejlig hoppe siger man jo ikke nej til!! Da mine 3 andre hopper alle er fra Nørvang, og derfor nært beslægtede, var det jo også skønt med lidt helt nyt blod. Med Lyn-Ild kom så den første farvede pony til stutteriet, jeg glæder mig til selv at skulle avle skimmel med hende som stamhoppe.

 

Jeg er selv stor fortaler for at vi får vores vallakker frem, så folk udefra kan se hvor skønne brugsdyr shetlandsponyerne er, og at de ikke kun er for små børn. Så derfor var jeg ikke i tvivl da jeg, i september 2004, fik tilbudt den 3-årige hingst Emil Nolde af Nørvang. Jeg kendte i forvejen Emil da han jo er opvokset på Nørvang og jeg derfor har fulgt han lige fra hans fødsel og derfor vidste hvor utrolig rolig og rar han er, så han flyttede "selvfølgelig" også ind. Kort tid efter blev han kastreret, og skal nu bruges til alt hvad jeg nu kan finde på af skøre påfund.

 

I maj 2005 mistede jeg min dejlige vallak Emil. Jeg vidste at hans mor var til salg og kontaktede ejeren. Det endte med at jeg købte både Emils mor, Elgreco af Nørvang S2172 og hendes "mark-veninde" Merry Mentha af Nørvang S2599. Som en ekstra bonus folede Elgreco kort efter handlen og dermed blev det første afkom født på Stutteri Gyldenlunden. Hun blev naturligvis opkaldt efter storebror Emil, og er døbt Gyldenlunds Emilia.

 

2006 blev året hvor jeg fik mit første rigtig hjemmelavede føl. Det blev en hoppe, og jeg er selv rigtig godt tilfreds. Merry Mentha leverede en kommende avlshoppe til mig, idet Gyldenlunds Magdalena e. Harald af Boest Nørregård SH 174, skal blive på stutteriet. Endnu et hoppeføl blev købt ind, Skovvangens Duchess. Jeg har set hvilke fantastiske søskende der er kommet ud af den kombination. Jeg fik på den måde sikret mig en til at føre den fantastiske M-linie fra Nørvang videre, og jeg fik nogle nye spændende blodlinier at arbejde videre med.

 

Slutningen af 2007, blev tiden hvor stutteriet blev udvidet med endnu en pony, denne gang en unghingst, Ellinges Argo på blot 6 mdr., som forhåbentlig bliver stutteriets kommende avlshingst. En pony som ham skal man lede længe efter, og jeg er derfor meget glad for at det lykkedes at få ham hentet hjem til stutteriet. Han er ikke nogen Hr. Hvem-som-helst, han indeholder nogle af de rigtig gode blodlinier, men falder ikke sammen med nogen af dem, som mine hopper bærer. Jeg kan via ham forblive tro mod de gamle skotske blodlinier, og undgå at gå på kompromis med mit avlsmål.

 

I 2008 gik endnu et ønske i opfyldelse, idet jeg fik føjet en brun hoppe til min flok. At finde en brun hoppe med de helt rigtige blodliner er ikke sådan lige til, så da chancen for at købe Waulkmill Honesty dukkede op, ja så var det jo om at slå til. Hun passer perfekt ind sammen med de blodlinier jeg i forvejen arbejder med og glæder mig til at nu også skulle avle brune ponyer med hende som stammoder.

Ravenna fik samme år et pragtfuldt hoppeføl, Gyldenlunds Rikikki, som Casper er ejer af, hun skal dermed blive på stutteriet og forhåbentlig lave nogle skønne føl med Casper som opdrætter.

 

Stutteriet har i 2010 fået sin første avlshingst, endda en 1. klasses en af slagsen. Efter at have virket hos mig i 3 sæsoner blev Bakkens Makalu SH456 indkøbt. Han har vist sig at være et rigtig godt match til mine hopper, så at kunne blive ved med at lave de kombinationer er selvfølgelig rigtig skønt!

 

 

Line Laugesen © • Stutteri Gyldenlunden